Nagrada Prof.Dr. Hiba Bašić

Nagrada Udruženja onkologa u BiH nosi ime doajena bosanskohercegovačke onkologije profesorice Hibe Bašić-Čabaravdić.
Profesorica Bašić-Čabaravdić je svoj radni vijek provela na Klinici za onkologiju Kliničkog Centra Univerziteta u Sarajevu.
Ekspert za tretman karcinoma dojke , vrstan dijagnostičar i kliničar, dr Bašić-Čabaravdić vodila je odjel za radioterapiju Klinike za onkologiju KCUS.

O njenoj stručnosti ali i velikim ljudskim kvalitetima, te tome koliko je bila cijenjena u evropskoj onkološkoj zajednici najbolje svjedoči i tekst britanskog novinara Simona Cromptona objavljen u Cancer World kojeg vam donosimo u pdf formatu te nagrada”Art of Care” Evropske škole onkologije 1998 u Milanu za liječenje oboljelih od raka u Sarajevu tokom ratnih godina 1992-1995. Profesorica Bašić-Čabaravdić dobila je 1998 godine posebno priznanje direktora Kliničkog Centra za primjeren rad, permanentno usavršavanje, napore u predstavljanju naše zemlje u međunarodnim stručno-naučnim organizacijama.
Ponosni što je bila naš član i zahvalni na njenom doprinosu razvoju onkologije u našoj zemlju Udruženje onkologa u BiH od 2015 godine odlučilo je dodijeliti nagradu “Prof. dr. Hiba Bašić-Čabaravdić”.
Ova nagrada namjenjena je ljekarima koji se bave tretmanom onkoloških pacijenata.

Uslovi za aplikaciju za nagradu “Prof dr Hiba Bašić-Čabaravdić ” su slijedeći:

1. Državljanin BiH

2. Ljekar uključen u tretman onkoloških pacijenata.

3. Orginalni rad, kliničko ispitivanje ili prikaz slučaja prihvaćen za prezentaciju (oralnu ili
poster) na nekom od onkoloških skupova u 2015 godini.

4. Tema rada iz oblasti :

– medicinske onkologije
– radijacijske onkologije
– palijativne i suportivne njege
– dijagnostike malignih oboljenja
– onkološke hirurgije

5. Ispunjena prijava za natječaj.
Nagrada iznosi 1000,00 KM i dodjeljuje se u svrhu pomoći u finansiranju troškova puta , smještaja i registracije autora za kongres/konferenciju/simpozij na kojem će nagrađeni rad biti prezentovan. Aplikacije se primaju do 11 Juna 2018.
Udruženje Onkologa u BiH će obavijestiti dobitnika nagrada o rezultatima natječaja do 25 juna 2018. Ime dobitnika i abstrakt rada biće objavljeni na web stranici Udruženja : www.udruzenjeonkologa.ba
Udruženje onkologa u BiH ima pravo, na temelju mišljenja Odbora za dodjelu nagrade, ne dodijeliti nagradu ako na konkurs ne pristignu dovoljno kvalitetni radovi.
Odluka Odbora za dodjelu nagrade je konačna i ne podliježe nikakvom osporavanju.