Nagrada dr. Adnan Delibegović

Dr. Adnan Delibegović jedan je od pionira palijativne njege u BiH. Kao magistar medicinskih nauka i specijalista radijacijske onkologije, obnašao je funkciju šefa Centra palijativne njege sa stacionarnim boravkom pri UKC-u Tuzla, prvog odjeljenja ovakve vrste u BiH, koji je otvoren 2003. godine.

Od 2011. godine bio je načelnik Klinike za onkologiju i radioterapiju UKC Tuzla, te je kao viši asistent angažovan na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli na katedri za onkologiju. Iznad svega, krasile su ga osobine dobrog čovjeka, altruiste, humaniste, izuzetnog stručnjaka, kolege i saradnika. Važio je za optimističnu osobu, punu elana, uvijek spremnu da pomogne.

Njegova prerana smrt je nenadoknadiv gubitak za porodicu, za grad u kojem je živio, za Klinički centar i za sve one koji su ga poznavali. Njegova posebna posvećenost palijativnoj njezi nagrađena je Diplomom palijativne medicine, koja mu je uručena na Medicinskom koledžu Velškog Univerziteta. Neizmjerno zahvalni za sve što je učinio kao ljekar, kao prijatelj, kolega i kao čovjek, udruženje onkologa u BiH od 2019. godine odlučilo je dodijeliti nagradu «Dr. Adnan Delibegović», koja je namijenjena ljekarima koji se bave palijativnim tretmanom bolesnika sa malignim oboljenjima.