Knjiga "Internistička Onkologija"

U Bošnjačkom institutu u Sarajevu 13.09.2019. održana je promocija drugog, proširenog izdanja knjige/udžbenika “Internistička onkologija”, autora prof. Semira Bešlije (KCUS) i prof. Damira Vrbaneca (KBC Zagreb).

Prvo izdanje knjige je objavljeno 2014. godine kao rezultat zajedničke regionalne saradnje stručnjaka iz onkoloških centara Hrvatske, Crne Gore i BiH. Već tada se nametnula potreba za pisanjem drugog izdanja, s obzirom na dinamičnost onkologije kao medicinske nauke, te činjenice da je došlo do velikih promjena koje su vezane, kako za nove spoznaje u bazičnoj onkologiji, tako i u dijagnostici i terapijskim mogućnostima (prvenstveno cijelog područja imunoonkologije).

Drugo izdanje knjige je nastavak uspješne regionalne saradnje  u koju su uključeni i autori iz Srbije, SAD, Norveške i Albanije. Ovo, drugo izdanje, znatno je prošireno i dopunjeno, te su svi tekstovi značajno izmijenjeni u odnosu na prvo izdanje.

U ovom izdanju dodano je 12 novih poglavlja, a obim knjige povećan je za trećinu. Dok je u pisanju prvog izdanja knjige sudjelovalo ukupno 27 suradnika, u drugom izdanju taj je broj povećan na 44 koji su dali svoj doprinos na osnovu dugogodišnjeg vlastitog iskustva. Knjiga je prvenstveno namijenjena studentima medicine na medicinskim fakultetima, specijalizantima interne medicine i internističke onkologije, te srodnih struka, ljekarima opće medicine i drugim stručnjacima koje zanima onkologija.

Knjiga se sastoji od ukupno 69 poglavlja koja su podijeljena u 12 većih cjelina (prvo izdanje imalo je 57 poglavlja). Nova poglavlja u ovom izdanju su osnove radijacijske i hirurške onkologije, nuklearna medicina i radiološka dijagnostika u onkologiji, molekularna patologija, genomsko profiliranje tumora, imunoterapija i komplikacije vezane uz imunoterapiju, dva nova poglavlja vezana uz hematonkologiju (multipli mijelom, te akutne leukemija i hronična mijeloična leukemija), te poglavlja o sarkomima mekih tkiva i primarnim koštanim tumorima.

Autori su naglasili da je osnovni razlog zbog čega su se prihvatili odgovornog zadatka pisanja ove knjiige, s jedne strane, razvoj same onkologije te posljedično specijalnosti internističke onkologije, a s druge strane je postojala želja da popune prazninu koja postoji u tom području.